03-05-2008 Australie met de Camper

Australie

Beste familie, vrienden, vriendinnen en buitenlui,

Het is even geleden maar we zijn er nog. Sinds ons PNG-avontuur liggen we in de marina in Townsville en doen wat boaties zo doen. We liggen in de gezelligste rij en spontaan ontstaan er feestjes of wordt er iets bedacht als excuus voor een extra pilsje of wijntje.

Zo hebben we een Braziliaanse triviant avond gehad, we hebben een warme kerst met andere cruisers. Oud en nieuw wordt ook goed gevierd met als vanouds een houten kop op 1 januari.

Jacqueline gaat dikwijls verkoeling zoeken in een van de vele shoppingmals. Vaak zijn we te vinden op de gezellige boulevard "The Strand" of zijn we op zoek iets te vinden in de stad. Iedere maandag aan het eind van de middag lopen we Castle Hill op. Ondanks de warmte proberen we te blijven bewegen. Het is een pittige wandeling van 2 uur, even doorzetten maar altijd weer fijn als we het volbracht hebben.

We hebben het goed naar onze zin en mede door het trompetje komen we weer met vele muzikanten en andere mensen in contact. Ik mag zelf bij de Nederlandse club opdraven om Sinterklaas liedjes te spelen en we ontmoeten Ab en Susan waar we gezellige avondjes mee hebben. We doen hier en daar een beetje jazz en de tijd vliegt.

Het is zo midden januari en we hebben een campertje gehuurd. We vliegen de eerste 1800 Km naar Brisbane en stappen in het ding wat al 400.000 op de teller heeft. Hij kraakt een beetje en piept verschrikkelijk maar als we in Melbourne alle V-snaren laten vervangen gaat het een stuk beter. We rijden steeds vlak langs de kust naar het zuiden en komen in allerlei leuke plaatjes. We slapen tussen de kangaroes, bilbies en een eenzame koala.

Omdat het parkeren in Sydney nogal een probleem is besluiten we om de camper in Manly te laten staan en met de pont naar Sydney te gaan waar deze afmeert direct naast het Opera House. Werkelijk een prachtige wijze om binnen te komen. We kijken onze ogen uit en genieten van deze mooie stad om %u2019s avonds zo moe als een hond weer terug te keren.

Onze personal HRM-er Bas heeft ons van TomTom en de kaart van Australi? voorzien en omdat we tijd zat hebben slaan we de tolwegen even over. Na een kilometer of 75 rijden zijn we dus pas 10 km verderop geraakt en zijn in de binnenstad van Sydney verzeild en onze TomTom is zo op hol geslagen dat hij ons de tolbrug op stuurt om weer naar naar Manly terug te gaan. Gelukkig kan ik in een kamikaze actie, tussen de betonblokken door, in het tegemoetkomende verkeer invoegen, piece of cake.

Dit jaar is regenachtiger dan ooit in Australi? en dat betekent dat we een overweldigende natuur aantreffen. Het is groener dan ooit en dat maakt het ook mooier dan ooit. Wij hebben tot nu toe best geluk met het weer maar erg warm wordt het nooit. We rijden steeds verder zuid en soms overnachten we in een natuurpark dan weer op een camping of iets wat daar op lijkt. Hier en daar blijven we wat langer om te wandelen en rond te kijken.

We komen in Melbourne en parkeren ons busje gewoon ergens bij de botanische tuin in St. Kilda en blijven een paar dagen. We lopen helemaal naar de binnenstad, ontdekken dan dat je een heel goedkoop tramkaartje voor een dag kunt kopen, en gaan en passant ook nog naar de bootshow. Terug gaan we wijselijk met de tram en we zien dat het feest is in St. Kilda. Er speelt een band en er zijn veel mensen die zich het zich gemakkelijk hebben gemaakt op het grote grasveld. Even naar de camper, wat gaan eten, flesje wijn in de tas en hup naar het feest. We zien echter iedere keer als er iemand met een pilsje of zo in de buurt van het grasveld komt dat er minstens zes beveiligingsmannetjes op afstormen omdat er geen alcohol getolereerd wordt. Wij zijn zo wijs het flesje in de tas te laten maar we staan versteld van de regelzucht die er in Australi? heerst. In principe mag er niets en in het bijzonder met alcohol. Overal staan borden met wat je allemaal niet mag, bij ieder hek staat een bord dat je niet over het hek mag klimmen en bij iedere camping krijg je een lange lijst met verboden mee die op z%u2019n minst irritant is. We hebben begrepen dat grote groepen Australi?rs niet met drank om kunnen gaan (binch drinking i.e. in korte tijd zo veel mogelijk drank innemen om zat, ziek en misselijk te worden) en dat het daardoor eigenlijk nergens getolereerd wordt maar in het algemeen zijn de mensen het er over eens dat het land zwaar overgereguleerd is en dat het alleen maar erger wordt. Ach ja, er is altijd wel iets te mopperen gelukkig.

We zakken verder af naar het zuidwesten en via Geelong komen we op de "Great Ocean Road". Deze weg die 400 Km vlak langs de kust loopt is een aaneenschakeling van hoogtepunten met indrukwekkende panorama%u2019s van de ruige kustlijn. Het blijft genieten maar het weer wordt er niet beter op. Iedereen weet dat het heet kan zijn in OZ maar toen wij in Portland aankwamen was het grijs en een Arctische wind bracht het kwik overdag niet hoger dan 12?C. Dat was voor ons een goede reden om pal noord te rijden door het Grampions natuur park om uiteindelijk uit te komen in Mildura aan de Murray rivier.

Hier ben je toch al aardig in wat ze de "Outback" noemen en het kan er verschrikkelijk heet zijn. Aan de Murray vind je veel sinaasappel gaarden en wijnvelden die met het water uit deze rivier worden bevloeid. Dit gebeurt echter weer op zo%u2019n grote schaal dat er heel wat afgevochten wordt tussen de verschillende staten en dat er weer heel wat wetten en regelgeving bedacht wordt, lekker!

We trekken verder door de outback over honderden kilometers weg met helemaal niets. Geen verkeer, geen boom te zien maar erg veel zand en wat lage begroeiing. Hier en daar zie je in de verte een boerderij en je vraagt je af wat ze daar doen. Langzamerhand wordt het echter weer wat groener en komen we in dorpjes als Grenfell waar je eerder paarden voor de saloon vastgebonden verwacht dan de grote Toyota Landcruisers die iedereen hier schijnt te rijden. We komen langzamerhand in de Blue Mountains en zoals een toerist betaamt gaan we naar Katoomba.

Het heeft er weken geregend maar als wij er zijn is het de eerste mooie dag sinds tijden. We wandelen er heel wat af en genieten van de prachtige omgeving. Het barst er van de toeristen maar dat is ook wel weer eens leuk na de outback.

Verder gaat het en we komen weer aan de kust. Steeds weer ontmoeten we interessante mensen en de kennismaking met Terry met vrouw Elane was wel heel apart. Gezellig babbelen en we moesten en zouden bij hen langs komen op de weg terug in Tweeds head. Was de heer des huizes aan z%u2019n handicap bezig in een partijtje golf. De volgende dag gewoon de auto gepakt en ons achterna gereden om nog ergens een kopje koffie te nuttigen. Hartstikke leuk en wat een warm en inspirerend stel.

We gaan nog naar Lismore en het alternatieve Nimbin waar de marihuana lucht je van verre tegemoet komt. We eindigen onze reis met nog een paar dagen in het Surfers Paradise. We leveren het campertje in en vliegen terug naar Townsville. Het is een prachtige vlucht en we zien precies hoe we vorig jaar gevaren zijn vanaf Bundaberg en we zien alle eilanden en ankerplaatsen waar we geweest zijn.

Onze goede vriend Lars zit al keurig te wachten op het vliegveld en we kunnen nu weer verder met het prepareren van de boot voor de volgende etappes.

Momenteel zijn we alweer aan het varen en liggen in Cairns. Maar meer daarover en over het afscheid in Townsville en de reis naar Darwin een volgende keer.

Groeten Rob en Jacqueline

PS.

Australie staat vol met borden. Ongeveer 10.000.000 per nederzetting. Kijk naar de verboden, waarschuwingen, regeltjes en regelrechte onzin en je hebt al heel wat van het land gezien.

Laatste foto's

Reacties 1

Hans en Rita 04-05-2008 21:48

Hi schatten,
Keileuke site en weer bedankt voor het leuke verslag wat zijn jullie toch een bofkonten. Blijf genieten van al het moois en tot snel. Besos
Hans & Rita

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer